DAO Maker — Incubator de startup-uri cripto pentru publicul larg

Pustiu
3 min readMar 6, 2021
DAO Maker

DAO Maker se dorește a fi o rampa de lansare pentru startup-urile noi din lumea crypto, prin creare unor tehnologii noi de creștere și de asigurare a cadrelor/surselor de finantare. Altfel spus, DAO Maker este un incubator de startup-uri care valorifică puterea “mineritului” social (social mining) și a expunerii omniprezente pentru a ajuta proiectele noi să dobândească o comunitate si apoi sa folosească tokenii proiectelor pentru a converti această comunitate in membrii valoroși ai unei organizații autonome si descentralizate (DAO — decentralized autonomous organization).

Ca o scurtă definitie, DAO este o organizatie autonomă descentralizată caracterizată prin reguli codificate și transparente asemenea unui program de calculator, controlată de acționari și nu de o entitate centrală. Tranzacțiile financiare si regulile unui DAO sunt menținute si intregistrate pe un blockchain.

Minarea Socială sau social mining este cheia creării unui DAO.

DAO Maker a creat o suită de instrumente care permite rețelelor de blockchain in ascensiunea lor să își maximizeze rezultatele financiare.

Deținătorii de tokeni (jetoane) reprezintă coloana vertebrală a oricarui startup din zona cripto. Oricum, datorită mijloacelor convenționale prin care sunt lansate noile proiecte, majoritatea deținătorilor inițiali de jetoane împiedică dezvolatarea pe termen lung prin simplul fapt că majoritatea urmaresc vânzarea spre marcare de profit imediat ce proiectul se listeaza pe primul exchange ceea ce creeaza un mediu dificil pentru dezvoltatori si nu numai.

Minarea socială se bazează pe următoarele soluții:

  1. Holders: investitori de calitate înaltă, fonduri centralizate si contribuitori loiali.
  2. Angajamente de durată: angajament organic, competitii săptămânale, creații de conținut, creații ale comunitatii, etc.
  3. KYC și AML in conformitate cu a 4-a directivă UE privind AML (directivă împotriva spălării banilor), reducerea costurilor și comunicare directă cu comunitatea.
  4. Ambasadori ai proiectelor aleși de comunitate.
  5. Programe de Referințe/Recomandări (referral);
  6. Chat Room bots;

Pe scurt și pe întelesul tuturor, minarea socială oferă deținătorilor de tokeni oportunitatea de a fi recompensați pentru tot ceea ce înseamnă promovarea proiectelor și pentru care aceștia dețin jetoane cât și dreptul de a vota și lua decizii cu privire la bugetul comunității sau asupra schimbărilor necesare. Utilizatorii care generează cel mai bun și valoros conținut vor primi și cea mai mare recompensă, recompensă care este stabilită prin intermediul a 16 factori de evaluare diferiți cât și valoarea monetară/financiară pe care aceștia o aduc. Acești factori pot fi: cantitatea de jetoane deținută, perioada de timp a deținerii jetoanelor, stabilirea dacă utilizatorul vinde sau acumulează, cantitatea și calitatea conținutului creat si adus proiectului, stabilirea nivelelor de angajament și multe altele.

Câteva din proiectele care au folosit și folosesc social mining sunt Elrond Network, 2Key Network, Harmony, Ferrum Network, LTO Network, Orion Protocol (Orion HUB), ECOMI, OpenPredict, Seascape, etc. După cum probabil majoritatea dintre voi știți deja, Elrond Network este cel mai de success exemplu cu privire la social mining iar al doilea proiect ce vine din urmă îl consider Orion Protocol.

Deși mulți dintre noi nu știam acest lucru pana acum, DAO Maker a fost principalul contribuitor la construirea comunitatii Elrond Network, comunitate care a ajuns una dintre cele mai mari și unite din spațiul crypto. Acest lucru a permis Elrond organizarea campaniei Battle of Nodes care a rivalizat din punct de vedere al provocarilor tehnice cu cele ale proiectului de miliarde de dolari Cosmos.

Cele mai bune exemple de platforme de social mining sunt cele ale Dao Maker si Orion HUB:

1. https://socialmining.daomaker.com/ — platformă prin care se organizează si SHO (strong holder offering), varianta similara a IDO-urilor organizate de POLKASTRTER.

2. https://community.orionprotocol.io//signup/vFxUZnb70A/

În cazul în care v-am stârnit curioazitatea, vă invit să accesați aceste 2 platforme pentru o mai bună înțelegere. Dacă sunteți suporteri și deținători ai $DAO și $ORN va recomand înrolarea in cele doua platforme. Toată activitatea voastră de promovare a celor doua proiecte, mai ales pe Twitter, va fi răsplătită în timp.

Liviu C.

--

--